Yaz geliyor, arkadas toplantilarinda soyle sadece oturup bira gazoz falan mi icesek. Yoksa ikisinin arasinda hafif alkollu , limonlu gin tonik me denesek. Gin yuksel alko olrani deniye boyle tek basina icle bir icki degil ve ona en cok yakisan da tonik.
Yaygın tüketilen alkollü içecekler arasında yer alan cin, ilk olarak 16. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Böbrek hastalıkları alanında çalışma yapan Hollandalı bir doktor tarafından tesadüfen bulunan bu içki, zaman içinde hoş tadından dolayı beğeni kazanmış ve yayılmıştır.
Ardıç ağacı meyvesi damlatılan alkol ve bu iki maddenin birleşiminden meydana gelen cin, yanında farklı tatlar ile desteklenerek tüketiliyor.
İspanya Kralı ile savaşmak için Hollanda’ya giden İngiliz askerler tarafından tarifi İngiltere’ye getirilen Gin için İngiltere’de büyük bir endüstri kurulmuştur. Bu da Gin’in İngiliz tekeline geçmesini sağlamıştır.
1800’lü yıllardan bugüne, en büyük Gin üreticilerinden ve ithalatçılarından biri İngiltere’dir.
Gin, arpa ve buğday gibi tahıllardan elde edilen alkolün ardıç meyvesi başta olmak üzere bitkilerle damıtılmasından elde edilir.
Anason, kişniş, mekelotu, meyankökü, tarçın, rezene, turunç kabukları gibi bitkilerle tahıl birlikte damıtılır. Kullanılan bitkiler Gin’in aromasını belirler. Bazı Ginlerde 50’nin üzerinde bitki kullanılır.
Her Gin üreticisinin kendine özgü bir tarifi vardır. Bu yüzden her birinin tadı diğerlerinden farklıdır.
Gin, yoğun aromalı ve renksiz bir içkidir.
Viski, konyak ve şarap gibi içkilerin aksine Gin dinlendirilmez. Damıtıldıktan hemen sonra şişelenir.
Gin Çeşitleri
Dry Gin: Sek Cin. Şekersizdir. London Dry Gin: Sek Cin. Şekersizdir. Old Tom Gin: Şekerli, tatlandırılmış cindir. Plymouth Gin: İngiltere’nin Plymouth şehrinde üretilir. Popüler değildir. Sek cin türlerinden biridir. Sloe Gin: Karadiken ağacı ile karıştırılmıştır.
Gin, karıştırıldığı bitkilerin ismini alır.
Apple Gin, Almond Gin, Lemon Gin, vb.
Steinhager: Alman cini olarak da anılır. Ezilmiş tohumlardan üretilir. Cinden farklı olarak aromalı değildir.
Amerikan cinleri, İngiliz cinlerine oranla daha yüksek sıcaklıkta damıtılır. Bu yüzden hububat özelliği taşımazlar. İngiliz cinleri daha yoğun aromalıdır ve su oranları daha azdır.
Hollanda cinleri ise Amerikan ve İngiliz cinlerinden daha aromalı bir tada sahiptirler ve beyaz cin özelliği taşımadıkları için genellikle sek içilir, kokteyl yapımında kullanılmazlar.
Kokteyllerin ana içkisi olarak da tanınan Gin, sek olarak ya da yalnızca buz eklenerek de içilebilir.
En fazla tüketilme şekli Gin Tonik ve Gin Sodadır. Bir dilim limon ile, tonik ya da soda eklenerek servis edilir.
derya deniz
Kommentare