top of page
  • Writer's pictureDerya Sönmezer Ezgi

lezzetler ve yeme icme kulturu

Dünya genelindeki bu mutfak gelenekleri toplamıyla yemek ve kültürün kesişme noktasını keşfedin. Bu gönderi, UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesindeki 23 yemekle ilgili ritüelin tamamını ortaya çıkarıyor ve bunları bir gezgin olarak deneyimlemek için ipuçları sunuyor.


Akdenizli Yeme Icme Aliskanligi


2013 yılında, İspanya'nın (ve aralarında İtalya, Portekiz, Fas, Hırvatistan, Kıbrıs ve Yunanistan'ın da bulunduğu altı ülkenin) Akdeniz diyeti UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras ve İnsanlık listesine kaydedildi. Akdeniz diyeti birçok ülkede kesinlikle bir moda haline gelmiş olsa da, UNESCO bu diyeti İspanyol kültürünün önemli bir parçası haline getiren ritüelleri ve süreçleri kutlamaya daha çok odaklandı.


İspanya'da Akdeniz diyetinin kalelerinden biri, lezzetli yemekler yapmak için az miktarda malzeme kullanmak ve yiyecek israfını mümkün olduğunca ortadan kaldırmak; paylaşmaya vurgu yaparak birçok küçük tabağı yemek; ve yiyecek ve diyeti sosyal bir ritüel olarak görmek.Sosyal olarak kullanılan yemeklerin en güzel örneklerinden biri tapas kültürü olacaktır. İspanya genelinde, akşamları arkadaş gruplarıyla dışarı çıkmak, bir şeyler içmek ve küçük tabak yemeklerini paylaşmak inanılmaz derecede yaygındır.


Asya'dan Lezzet


Hiçbir şey Güneydoğu Asya'nın hareketli bir gıda pazarı gibi olduğunu söyleyemez. 2020'de UNESCO, Somut Olmayan Kültürel Miras listesine eklediğinde Singapur'un benzersiz seyyar yemek merkezlerinin kültürel önemini kabul etti. Singapur son derece çok kültürlü bir ülkedir ve hiçbir yerde bu, şehrin seyyar pazarlarından daha bariz değildir. Bu büyük gizli merkezler, şeflerin Malay, Nyonya, Hint ve Çin lezzetlerini sergileyen çeşitli yemeklerden oluşan bir menü hazırladıkları bir dizi küçük restorana ev sahipliği yapıyor. Pek çok aşçı yalnızca bir veya iki tabakta uzmanlaşmıştır - zamanla zanaatlarını gerçekten geliştirmişlerdir.






Hawker kültürünün geçmişi 1960'lara dayanır ve merkezler zamanla değişmiş, daha düzenli ve organize olmuş olsa da, nesiller boyunca Singapur'un mutfak manzarasının bir fikstürü olmuştur. İşportacı merkezleri, uygun fiyatlı bir yemek yemek için harika bir yer olmasının yanı sıra, şehrin modern kentsel peyzajından oyulmuş, farklı geçmişlere sahip insanların sosyalleşmek için bir araya geldiği "topluluk yemek odaları" dır. UNESCO, bu pazarların sosyal uyum için kritik olduğunu kabul ediyor.


Ingiltere Pub Kulturu


Pub kültürü, İngiliz yaşamının, özellikle öğrenci yaşamının ayrılmaz bir parçası.. Publar sosyalleşmek, dinlenmek ve bir şeyler içmek için gidilecek yerlerdir. İngilizler ve kültürümüz hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, alkol içmeseniz bile deneyimlemeniz gereken bir şey. Barlara gitmek eğlencelidir.




Ancak, barı ziyaret etmenin bazı sosyal kuralları olduğunu söylemiş olmak ve bunları bilmek, deneyiminizi daha keyifli hale getirecektir.


Napoli'den Pizza


Yüzyıllar boyunca, Napoliten pizza yapma sanatı, su, un, tuz ve maya gibi birkaç temel unsura dayanmaktadır. Campania kırsalında geleneksel olarak ham maddeler üretilir. Sihir gerçekten pizzaiuolo'nun (Pizza Şefi) elinde, kalbinde ve ruhunda! İşte bu nedenle UNESCO, Napoli kentinin, dünyanın Somut Olmayan Kültürel Mirasının bir parçası haline gelen pizza tekniğinin ticari marka olduğunu ilan etti.Pizzaiuolo'nun üç ana kategorisi vardır: Usta Pizzaiuolo, Pizzaiuolo ve fırıncı.





Pizza yapmak için bilgi ve beceriler öncelikle bottega'da veya genç çırakların ustaları iş başında gözlemledikleri evlerde aktarılır.Napoliten pizza yapma sanatı, dört farklı aşamadan oluşan bir mutfak uygulamasıdır: Hamur toplarının şekillendirilmesi (sözde Staglio); pizzaiuolo'nun schiaffo olarak bilinen ustaca bir hareketle cornicione adı verilen ünlü yükseltilmiş kenarı oluşturduğu hamurun (ammaccatura adı verilir) yayılması. Daha sonra, hamur merkezden başlayarak ve saat yönünde spirallenen hamur haline getirilir. Son olarak pizza, odun fırınında döner hareketle ("yarım dönüş") pişirilir.


Dunyadadan lezzetler devam edecek


D



9 views0 comments
Post: Blog2 Post
bottom of page