top of page
  • Writer's pictureDerya Sönmezer Ezgi

Portekizin Meşhur Tatlısı Pastel de nata Denediniz mi ?

Updated: Jun 29, 2021

Portekizin Meşhur Tatlısı Pastel de nata Denediniz mi ?


Pastel de nata, Portekizin yumurtalı muhallebi ile doldurulan meshur tart hamurudur. Resimlerin baktiginiz zaman bile agzinizin sulari akiyor. Yapilir mi bana bu zaten diyetteyim :-) Portekiz dışında, özellikle Batı Avrupa'nın diğer bölgelerinde ( benzerin Ingilterede var ama hamurum boyle kiyir kiyir degilmis ), Asya'da ve Brezilya ve Makao gibi eski Portekiz kolonilerinde popülerdir.


Pastel de nata'nın kökeni


Tatlimisizin hikayesi Lizbon'un batısında yer alan meshur turislik yer olan Belém'de 300 yıl önce basliyor. Pastéis de nata, bugün büyük bir turistik cazibe merkezi olan ve UNESCO Dünya Mirası Alanı olan Jerónimos Manastırı'ndaki keşişler tarafından yaratılmıştır.


O zamanlar, rahibeler ve rahipler, yumurtaların beyazlarini temizlik icin kullanirlarmis. Yumurtalarin sarilari ziyan olmasin diye de muhallebinin icine koyarak degerlendirmisler. Boylece yumurta sarısı tatlılarin önemli malzemelerinden biri haline gelmis. Rahipler, manastırı desteklemek için gelire ihtiyaç duyulduğunda pastéis de nata'yı satmaya başladılar. 1834'te manastırın kapanmasıyla birlikte, rahipler tarifi, 1837'de açılan Belem'de buluan Fábrica de Pastéis'in sahiplerine satmıslar. Pastéis de Belém olarak da bilinen dükkan, Jerónimos Manastırı'na üç dakikalık kısa bir yürüyüş mesafesinde yer almaliyor. Ister icerde yiyin ister alo goturun size kalmi. Her iki durumda da biraz bekleyiniz çünkü kapıda her zaman cok uzun bir kuyruk var.


Fransa Provence yazimi okudunuz mu ?


Bir gun ben de gidip denemek isterim. Bu meshur dukkanda satin alaniniz var mi ? Nasildi ? Bana yazin


Derya

6 views1 comment
Post: Blog2 Post
bottom of page